Logo Parochie

 

R.-K. Parochie
HH. Paulus en Ludger

OLV Tenhemelopneming | Beltrum

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

 

 


20 december 2021, WEER VERANDERINGEN IN VIEREN ROND KERSTMIS

Kerstavond twee online vieringen.
Eerste Kerstdag twee online vieringen, overige vieringen voor Eerste Kerstdag vervallen.
Vanaf Tweede Kerstdag maximaal 50 personen per viering en reserveren is verplicht.
Maximaal 4 zangers per viering.

Zie de pagina Veranderingen door verscherpte maatregelen voor meer informatie.

De Beltrumse begraafplaats, gelegen Achterom 2 te Beltrum.

 

  1.  

Het in 1852 op de zogenaamde Calvarieberg op de Beltrumse begraafplaats geplaatste kruisbeeld wordt binnenkort onderdeel van een gemeentelijk monument. De constructie verkeerde door roest echter in zorgelijke staat, daarom is het kruisbeeld in 2014 gerestaureerd. 

Over onze begraafplaats - De Calvarieberg

Op zaterdag 10 mei jl. zegende pastoor De Jong de poort en de Calvarieberg op de begraafplaats opnieuw in na een grondige opknapbeurt. Het zijn twee van de vele kenmerkende objecten die de Beltrumse begraafplaats rijk zijn. We kennen ze allemaal, maar wat is de achtergrond of betekenis ervan? We zullen telkens een van de objecten nader toelichten. Te beginnen met de Calvarieberg.

Het levensgrote kruisbeeld en de vier linden op de Calvarieberg zijn het opvallende middelpunt van onze begraafplaats. Toch is dit niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk vormde de Calvarieberg het einde van de begraafplaats. In de loop der tijd is het door diverse uitbreidingen het middelpunt van de begraafplaats geworden. Calvarieberg, of Golgota, is de naam van de plaats buiten de muren van Jeruzalem waar Jezus van Nazareth volgens de evangeliën is gekruisigd. Volgens de traditionele voorstelling is Golgota een heuvel. Golgota betekent schedelplaats. Een andere naam voor Golgota is 'Caivarië' of 'Calvarieberg', die is afgeleid van Calvaria, de Latijnse naam voor Golgota.

Een Calvarieberg is een verhoging waarop een beeld of beeldengroep is geplaatst die de kruisiging voorstelt en die op veel katholieke begraafplaatsen voorkomt. In Beltrum hebben hier onder andere zeven pastores hun laatste rustplaats. Het oudste graf is dat van pastoor van Oij, de bouwpastoor en eerste pastoor van de Beltrumse parochie.

Onder het kruisbeeld zien we een grote gietijzer plaat met de volgende tekst:

Het is eene Heilige en Heilzame gedachte voor de overledenen

te bidden opdat zij van hunne zonden ontslagen worden. Mach.x jj 46

Dit kruis is geplant ter herinnering aan de H.Missie gehouden in 1852 den 26 junij

Uit deze inscriptie, die uniek mag worden genoemd, valt op te maken dat het kruisbeeld en inscriptie dateren uit 1852 en zijn geplaatst ter herinnering aan de toen gehouden Missie. Deze vond plaats een jaar voordat de parochie zelfstandig werd. Een missie zou je kunnen vergelijken met wat we nu een retraite zouden noemen.

Zowel de Calvarieberg als het kruisbeeld met corpus zijn in 2013 volledig gerestaureerd. De vier linden en het kruisbeeld staan inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst.

Toegangspoort van de begraafplaats

Wie ons begraafplaats betreedt, passeert een prachtige gietijzeren toegangspoort. Deze dateert waarschijnlijk uit 1885-1890 gezien de uitvoering in rijk bewerkt smeed- en gietijzer. Een fraai staaltje van ambachtelijk vakmanschap, waarbij karakteristiek vooral de neogotische geïnspireerde krulmotieven en getordeerde spijlen. De draaihekken zijn gevat tussen gietijzeren sierposten in de vorm van kandelaberzuittjes die worden bekroond door pijnappels. De pijnappel vormt het symbool van wijsheid en volmaaktheid.

De volledige beschrijving van de toegangspoort is:

"De toegangspoort bestaat in het midden uit een voor begrafenisstoeten bestemd dubbel draaihek, geflankeerd door telkens één draaihek dat bedoeld is voor de dagelijkse toegang. De draaihekken bestaan uit rijk bewerkt smeedijzer.
De sierposten zijn in gietijzer uitgevoerd. Hiervan worden de middelste posten gevormd door ranke kandelaberzuiltjes op veelhoekige sokkels en met een gecanneleerde schacht en een bekronende pijnappel. De op de hoeken gelegen posten zijn minder hoog doorgestoken en opgezet zonder een sokkel. Ook deze posten worden bekroond door een pijnappel. De draaihekken bestaan uit getordeerde spijlen die met elkaar worden verbonden door horizontale en golvende regels. De gebogen regels vormen de bovenzijde van de hekken en zijn gecombineerd met neogotische krulmotieven en spiesvormen. Langs de middelste hekken loopt langs de onderzijde een dubbele regel met decoratieve kruisvormen. Deze hekken zijn in het midden en opzij gecombineerd met forse krulvormen en gedraaide kegelmotieven. Een uit gebakken klinkers bestaande dorpel markeert de onderzijde van de poort."

Uit: Redengevende beschrijving toegangspoort begraafplaats Achterom. in Beltrum, Monumenten Advies Bureau.

De toegangspoort is in 2012 volledig gerestaureerd en op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst


 

Het hekwerk dat onze begraafplaats afsluit, is tot monument verklaard

 

 

 

Monument voor ongedoopt gestorven kinderen 

 


Monument in dierbare herinnering aan.. 

 

 

Monument en strooiveld.

 

 

 

 

Monument ter nagedachtenis aan onze overledenen sedert 1853

 

 

 

Urnenmuur (columbarium)

 

 

 

De Ster voor de ingang van de begraafplaats

Sterren stralen overal!

Als je aan sterren denkt, dan zijn dat de lichtgevende hemellichamen, miljoenen in aantal, waarvan je er duizenden met het blote oog kunt zien als het donder wordt. Ze verschillen in kleur en sterkte van licht, en de sterrenkunde is een wetenschap op zich. Bij een vallende ster mag je zelfs een wens doen. Ook kun je personen bedoelen, die ergens in uitblinken, en dan nomen we ze sterren. Soms geven we iemand het teken van een ster als een onderscheiding om te stralen.

Door de geschiedenis heen hebben sterren altijd een grote rol gespeeld met eigen betekenis, We noemen de davidster, de ster van Bethlehem, de morgenster en de rode ster. Bij alle sterren gaat het om de uitstraling en herkenning. De ster wijst ergens naar toe.
Waarom dit verhaal vooraf? U hebt ongetwijfeld de werkzaamheden rondom onze kerk gezien; in de tuinen, bij het parochiecentrum en het hertenkamp. Het gaat om betere bereikbaarheid van de kerkelijke gebouwen en de begraafplaats hier in Beltrum. Tevens is het een mooie kans om allerlei verfraaiingen aan te brengen. Daarom komt voor de poort van onze begraafplaats een plateau met een veelkleurige ster.
Het geheel is negen bij negen, met daarin de ster van zeven bij zeven meter in een cirkel. De buitenkant rondom de aarde is met basaltsteen en de ster met granieten blokjes. Het ontwerp en de uitvoering is deskundig verzorgd door Willems, sierbestrating uit Borculo.
Wat is de betekenis van deze nieuwe ster?
De ster met acht punten wordt omgeven met acht hoeken in zwart; dat is het donker van de nacht. Acht hoeken in rood, acht hoeken in geel en het middelpunt in grijs - groen.
Je mag ze de kleuren noemen van geloof, hoop en liefde.
De uitstraling van deze ster is een teken van dankbaarheid aan al onze dierbaren die op onze begraafplaats de laatste rustplaats hebben gevonden. Ze worden voor ons als sterren, die we blijven eren en gedenken.

H. J. Scholten, em. Pastor. April 2006
Sterren stralen overal!

Begraafplaatsreglement

Sinds 1 oktober 2015 geldt het nieuwe begraafplaatsreglement van St. Paulus. Deze is goedgekeurd door het bestuur en door het Bisdom. Per begraafplaats is er een bijlage met aanvullende bepalingen.

Begraafplaatsreglement St. Paulus

Per begraafplaats is er een bijlage met aanvullende bepalingen: klik hier voor de aanvullende bepalingen van de locatie: Beltrum 

Uitvaartbeleid

Op 1 april 2018 heeft het pastoraal team een folder uitgebracht over de mogelijkheden rond afscheid nemen van een dierbare.

Folder uitvaartbeleid pastoraal team

Tarieven

Tarieven begraafplaatsen St. Paulusparochie ook van de locatie Beltrum

Continuïteitsbijdrage

 

Pastorale noodwacht
Parochie HH. Paulus en Ludger
06-190 17 292

Agenda

15 feb 2022
19:30
Beltrum, Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk
Filmavond
 
08 mrt 2022
19:30
Beltrum, Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk
Godfried Bomans - Zijn katholicisme werd steeds minder katholiek
 
29 mrt 2022
19:30
Beltrum, Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk
Leo Fijen, Geloof beleven
 
21 apr 2022
19:30
Locatie nog nader te bepalen
Een nieuw begin, Together days
 
22 mei 2022
14:00
Eibergen, De Oude Mattheüs, Grotestraat 50
Flamenco als spirituele oefening