Logo Parochie

 

R.-K. Parochie
HH. Paulus en Ludger

O.L. Vrouw van Lourdes | Mariënvelde

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

 

 


Samen verdan!

LICHTENVOORDE/ZIEUWENT - Zondag 14 augustus om 10.00 uur organiseert de Johanneskerk Lichtenvoorde in samenwerking met de RK geloofsgemeenschap van Zieuwent een openluchtdienst in de streektaal. De kerkdienst zal plaatsvinden bij theetuin Kofiesköpke Olde Moat in Zieuwent. Een mooi samenwerkingsverband waarbij beide kerken de handen ineen slaan. Thema van deze openluchtdienst is dan ook ‘Samen verdan!’ (samen verder).

De protestantse Johanneskerk organiseerde al eerder openluchtdiensten in de streektaal. Tijdens de kerkdienst bij camping Woltas in Zieuwent in 2019 werden de eerste ideeën om een dergelijke dienst in de toekomst samen te organiseren uitgewisseld. Vanwege corona liet een openluchtdienst even op zich wachten. Uitstel bleek gelukkig geen afstel!

Uit de reacties na afloop blijkt telkens weer hoeveel plezier bezoekers beleven aan de jaarlijkse openluchtdiensten in streektaal van de Johanneskerk. Dominee Hans Hinkamp vertelt hierover: “Voor veel bezoekers is de streektaal de taal van hun hart, de taal waarmee ze opgroeiden. Dat voelt dus heel vertrouwd. Juist door de streektaal wordt zo’n dienst heel laagdrempelig en komt alles dichterbij. Ook Jezus maakte in zijn tijd gebruik van de streektaal. Nog een extra argument om vieringen in deze vorm te houden.”

Locatie

‘t Koffiesköpke van de familie Ten Have beschikt over alle benodigde voorzieningen en een passende, landelijke setting voor het houden van de openluchtdienst. Het terrein is gelegen aan de Oude Maat nummer 2 in Zieuwent. De dienst wordt opgeluisterd door Goed Volk, een streektaalband die deze zondag zijn debuut maakt bij een kerkdienst. Het repertoire bestaat uit luisterliedjes en verhalen in de streektaal. “Veel gevoelens zijn universeel herkenbaar en daarom prima in een kerkelijke viering in te passen. Het wordt een mooie samenwerking waar iedereen nu al naar uitkijkt.”

Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of thee na te praten.

Anders Kerk Zijn

De Johanneskerk probeert een keer in de maand een bijzondere dienst te houden. De letters AKZ staan voor Anders Kerk Zijn. Verschillende zaken zijn al de revue gepasseerd, van klassieke pianomuziek (Zwarte Cross klassiek) tot Top2000 kerkdiensten.

 

Begeleiding viering

Logo Ontmoeting en InspiratieOnder deze titel zal Niek Nijhuis in de interkerkelijke vredesweek op dinsdag 20 september 2022 in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum met ons in gesprek gaan. De commissie Ontmoeting & Inspiratie van de HH. Paulus- en Ludgerparochie nodigt u daarvoor van harte uit en wil u graag v.a. 19.15 uur met een kop koffie of thee welkom heten. De avond begint om 19.30 uur.

Geen thema is in deze tijd actueler gezien de geopolitieke ontwikkelingen in m.n. Europa. De vraag stellen is één, het antwoord stelt ons voor een groot dilemma, ook vanuit christelijk perspectief.
Niek Nijhuis, diaken en sinds 2015 geestelijk verzorger in het leger – krijgsmachtaalmoezenier, zal ons meenemen in deze problematiek. Voor deze functie was hij pastoraal werker in Twente. Hij is getrouwd en vader van 4 kinderen.

Achtergrond informatie:

Artikel Trouw 24 maart 2022
Artikel Trouw 11 juni 2022
Artikel Trouw 16 juni 2022

Logo wereldbijeenkomst voor het gezin

Gebed

Hemelse Vader,
We komen hier voor U om U te loven
en om U te bedanken voor het grote geschenk van de familie.
We bidden tot U voor alle gezinnen
ingewijd door het sacrament van het huwelijk.
Mogen ze elke dag de genade herontdekken die ze hebben ontvangen,
En mogen ze als kleine huiskerken weten hoe ze van
Uw aanwezigheid kunnen getuigen
en van de liefde waarmee Christus de Kerk liefheeft.
We bidden tot U voor alle families die geconfronteerd worden
met moeilijkheden en lijden
veroorzaakt door ziekte of omstandigheden waarvan alleen U weet.
Ondersteun ze en maak ze bewust
van het pad naar heiligheid waarop U hen roept,
zodat ze Uw oneindige barmhartigheid mogen ervaren
en nieuwe manieren vinden om in liefde te groeien.
Wij bidden U voor kinderen en jongeren:
mogen ze U ontmoeten en vreugdevol reageren
op de roeping die U voor hen in gedachten hebt;
We bidden voor ouders en grootouders: mogen zij weten
dat ze tekenen zijn van het vader- en moederschap van God
in de zorg voor de kinderen die U hen naar lichaam en geest toevertrouwt;
en voor de ervaring van broederschap
die de familie aan de wereld kan geven
Heer, sta toe dat elk gezin
hun specifieke roeping tot heiligheid in de Kerk zou kunnen beleven
als een oproep om missionaire discipelen te worden,
in dienst van leven en vrede,
in gemeenschap met onze priesters, religieuzen,
en alle roepingen in de Kerk.
Zegen de wereldbijeenkomst van gezinnen.
Amen.

Broeders en zusters in Christus Jezus onze Heer,

Op 19 maart 2021 is het Jaar van het Gezin begonnen. Paus Franciscus heeft dit jaar uitgeroepen naar aanleiding van de 5de verjaardag van de Postsynodale Apostolische Exhortatie Amoris Laetitia (AL). Dit weekend sluiten we het Jaar van het Gezin af met een Wereldbijeenkomst van Gezinnen in Rome. Een mooi moment om dus even stil te staan bij jullie, de gezinnen in de Kerk.

Het huwelijk, het gezin, is de hoeksteen van de samenleving, maar is ook van groot belang voor de Kerk. Jullie, de ouders, zijn de eerste geloofsopvoeders van jullie kinderen. En jullie kinderen zijn de toekomst van onze Kerk. Zelfs nu al zijn zij deel van de Kerk. In de huidige samenleving wordt het de gezinnen niet makkelijk gemaakt. De ‘norm’ die velen stellen op het gebied van seksualiteit, huwelijk en gezin is een norm die haaks staat op de leer van de Kerk, op hoe God het bedacht en bedoeld heeft. De christelijke visie op huwelijk en gezin - die van een volhardende liefde en trouw die voortvloeit uit en verbonden is met de onvergankelijke liefde tussen Christus en Zijn Kerk - wordt steeds minder begrepen, aanvaard en in praktijk gebracht. De secularisering van de samenleving speelt daar een grote rol in.

De Israëlreis gaat door! Eind oktober gaan we met een redelijk grote groep naar Israël. Onze gids is Mvr Zion. Zij is geboren en getogen in Eibergen en woont nu al jaren in Israël. Zij is orthodox Jodin. Samen met haar willen we Israël verkennen. Als u mee wil, kan dat nu nog.
Meld u dan aan : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kosten ca €1999,- all-in

Pastorale noodwacht
Parochie HH. Paulus en Ludger
06-190 17 292

Agenda

20 sept 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
Bewapenen of ontwapenen?
 
05 okt 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
Omarm wat op je pad komt!
 
08 nov 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
De dwaasheid van het geloof
 
13 dec 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
The Messiah van Händel zingt Kerstmis tegemoet