Afdrukken

Onder de titel "Verhalen in de woestijn in ander perspectief" organiseert de commissie Ontmoeting & Inspiratie van de parochie HH. Paulus en Ludger weer een cursus moderne kunst en spiritualiteit. Dit jaar staan verhalen uit het boek Numeri centraal.

Na de Uittocht (Exodus) maakt het volk een lange tocht door de woestijn. De woestijn is kaal en schraal, afzien en onderweg jezelf tegenkomen.
Als metafoor roept woestijn ook geestelijke woestenij en leegte op. De barre tocht door de woestijn kan een tijd worden van loutering, een leerproces om te ontdekken wat doodlopende wegen zijn en wat toekomst heeft, om te kiezen tussen goed en kwaad, tussen echt en onecht.

We lezen enkele markante verhalen uit het boek Numeri over de betekenis van de volkstelling; ontbering, onvrede en trammelant onderweg: op wie rust de geest? Wie heeft het voor het zeggen? Hoe omgaan met een besmettelijke zieke in het kamp? Verkenning van het nieuwe land en verdeelde reacties daarop…, verhalen vol weerbarstigheid, hoop en leven.

Vooraf aan de tekstlezing kijken we naar een hedendaagse kunstwerk, dat eigen zeggingskracht heeft. De kunst is associatief gekozen bij de verhalen.
Vanuit je eigen referentiekader kijk je naar een verbeelding, die jou verleden en heden, verre en nabije wereld anders laat zien. Als kijker, lezer, leerling gaat het ook altijd ook over jezelf. De oude verhalen zijn hoogst actueel.
De werkwijze is zowel informatief als interactief.

 

Kloosterdag

 De serie over het “boek Numeri - verhalen in de woestijn”, sluiten we af met een kloosterdag (onder voorbehoud). Tijdens de kloosterdag horen we het onwaarschijnlijke verhaal van de sprekende ezelin en haar ongezeglijke berijder. Het gaat over horen naar de Eeuwige en het verstaan van je opdracht, het gaat over zegenen en vervloeken, over de ander voor je karretje spannen. Daarnaast besteden we aandacht aan een kerntekst uit Numeri: de priesterlijke zegen… een zegen voor onderweg in de woestijn en in heel het leven.

Ook moderne kunst zal op deze kloosterdag onze bezinning prikkelen en stimuleren.

Datum en locatie van de kloosterdag worden i.v.m. ontwikkeling rond corona later bekend gemaakt.

 

Praktische zaken

De cursus vindt op de volgende donderdagavonden telkens van 19.30 uur tot 22.00 uur in de Ludgerzaal in Lichtenvoorde plaats (ingang rechts achter de  Bonifatiuskerk), en wel op 14 oktober - 18 november - 16 december - 20 januari - 17 februari - 17 maart - 31 maart. De kloosterdag is onder voorbehoud. De kosten voor alle avonden bedragen samen € 35, op de eerste avond contant en gepast te voldoen. De begeleiding is in handen van Carla Roetgerink, pastoraal werker.

Aanmelden uiterlijk maandag 11 oktober bij de commissie Ontmoeting & Inspiratie: Peter Müller (0544 463045 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Omdat de cursus vorig jaar geen doorgang kon vinden, gaan degenen die zich vorig aangemeld hebben voor, daardoor is er nu nog maar plaats voor 3 deelnemers.