Agenda

Woensdag, 23 Oktober 2024, 09:00 Het Achterhuis, Borculoseweg 43, Neede

Moderne kunst & spiritualiteit

Open voor gevleugelde woorden

engelen in Bijbel en kunst

Engelen spreken tot de verbeelding. Hun gevleugelde gestalte wordt zelden waargenomen, toch worden ze ervaren als boodschapper of beschermer. Dat engelen zich vrij bewegen tussen hemel en aarde is fascinerend. Engelen overbruggen de afstand tussen goddelijk en menselijk, hemels en aards. Ze spelen een rol in onze verlangens en angsten. Engelen laten iets oplichten van wat verborgen is, het mysterie, het onzegbare….
In de Bijbel spelen engelen vooral een rol als bode, boodschapper. Soms zijn engelen beschermend, zuiverend of oordelend aanwezig. We beginnen met enkele verhalen uit het eerste Testament waarin engelen een rol spelen, maar het leeuwendeel lezen we teksten uit het evangelie van Lucas, rond geboorte van Jezus, zijn verblijf in de woestijn en de verhalen van dood en opstanding. 
Elke bijeenkomst beginnen we met het kijken naar en bespreken van een kunstwerk, dat associatief is gekozen bij de tekst die we vervolgens lezen en bespreken. De bijeenkomst eindigt met kijken naar engelen in de kunst, die in de loop van de eeuwen gemaakt is bij het bijbelverhaal. Deze kunst is eerder illustratie dan vrije verbeelding…

Vergeetachtige engel, Paul Klee
Engel op grafzerk, 1150, Pieterskerk, Utrecht 

De cursus omvat zes bijeenkomsten onder leiding van Carla Roetgerink. Na de cursus volgt op 8 april ’s avonds een open avond: ‘Engelen in de kunst’. De voordracht van Ben Piepers sluit aan op deze cursus, maar kan ook los daarvan bezocht worden. 

De serie bestaat uit zes bijeenkomsten op woensdagochtend (9.00 uur – 12.00 uur): 23 oktober - 20 november - 18 december - 22 januari - 12 februari - 19 maart; in het Achterhuis, Borculoseweg 43, in Neede; de kosten voor deze 6 bijeenkomsten bedragen € 40; opgave uiterlijk 13 oktober bij Peter Müller (0544 463045 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).