Agenda
Kunsthistoricus en -detective Arthur Brand over zijn werk
De commissie Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente in Lichtenvoorde verwelkomt op donderdag 30 januari 2025 een bijzondere en boeiende gast: Arthur Brand, bekend kunsthistoricus en detective als het om gestolen kunstobjecten gaat.
Arthur Brand is geboren en getogen in Deventer. Al op jonge leeftijd raakt hij geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Zijn grootvader vertelt hem smeuïge verhalen over een schoolgenoot van hem, Han van Meegeren, de wereldberoemde vervalser uit Deventer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog valse schilderijen wist te verkopen aan Rijksmaarschalk Herman Goering.
Na de middelbare school woont Arthur Brand in Zuid-Spanje, een gebied met een rijke historie. Hij ontmoet er wat mannen die zich bezighouden met het graven naar archeologische voorwerpen, een illegale maar lucratieve bezigheid. Na lang aandringen mag hij mee op een van hun nachtelijke tochten. Gewapend met schoppen, metaaldetectors, zaklantaarns en een oud jachtgeweer gaan ze op pad. Hoewel de vangst volgens de schatgravers mager is, slechts twee zilveren Romeinse munten, is Brand enorm onder de indruk. Na een studie Spaans en geschiedenis en een verblijf in Buenos Aires, Argentinië, besluit hij dan ook zich te verdiepen in de kunst- en antiquiteitenhandel, een handel waarin jaarlijks tientallen miljarden omgaan.
Als kunstkenner zal hij vanavond ook vertellen over religieuze kunst.
Bijzondere vondsten die hij als kunstdetective op zijn naam heeft staan zijn:
- het Judasevangelie dat hij in 2005 bij de beruchte ex- kunstsmokkelaar Michel van Rijn vindt;
- een vervalst Olmekenhoofd ter waarde van € 15 miljoen dat hij in 2008 ontdekt. Een van de betrokkenen bleek een minister uit Costa Rica;
- een gestolen buste van Zadkine, die hij in 2009 samen met privédetective Sander van Betten, aflevert bij de Franse ambassade. Het is een beeltenis van Vincent van Gogh.
We nodigen u van harte uit om deze avond in de Johanneshof, naast de Johanneskerk, bij te wonen.
De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Consumpties zijn voor eigen rekening.
Voor nadere informatie: Sjors Tamminga, telefoon 0544-37 27 52, e-mail: