De H. Calixtusbasiliek (2014)
De plannen voor de bouw van de huidige "Nieuwe Calixtuskerk", zoals de kerk in de volksmond vaak genoemd wordt, (dit omdat de "Oude Calixtuskerk" op de markt staat en heel vroeger de katholieke kerk was), stammen uit 1902. Op 7 mei 1907 was de eerste steen legging en de inwijding van de kerk vond plaats op 16 juli 1908.
Aannemer en bouwer van de kerk was Jac van Groenendaal uit Breda, aanneemsom van ƒ 128.500,- (echte ouderwetse Nederlandse guldens). Het is een ongelooflijke prestatie dat dit prachtige, monumentale bouwwerk in 14 maanden gebouwd is.
Sinds de sluiting van de H.Maria Moeder Gods kerk in 1999 is de naam van de RK geloofsgemeenschap H.Calixtus / H.Maria Moeder Gods - locatie Groenlo.
Op 16 juli 2014 heeft Paus Franciscus de H. Calixtuskerk in Groenlo verheven tot basiliek, een gebouw dat de moeite en het werk waard is om voor ons nageslacht te bewaren.
Zondag 11 januari 2015 is de Calixtuskerk verheven tot H. Calixtusbasiliek en heeft de grootste provincie van Nederland weer een basiliek!
Wilt u meer te weten komen over wie de H.Calixtus was, klik dan hier.