De Voedselbank Oost-Achterhoek helpt mensen die onder het bestaansminimum moeten leven aan een wekelijkse aanvulling op hun voedsel in de vorm van een goed voorzien voedselpakket. Momenteel hebben wij maar liefst rond de 350 gezinnen als klant.
Tegelijkertijd willen wij voedselverspilling tegengaan dus wij verstrekken goed voedsel dat ons gratis beschikbaar wordt gesteld door landelijke bedrijven, supermarkten, bakkers e.a. voedselleveranciers. Dit voedsel zou anders weggegooid worden (vanwege een verpakking, verkeerde hoeveelheid, etc). Via acties krijgen wij ook voedsel van kerken, scholen e.a.
Dit gratis voedsel stellen wij ook gratis beschikbaar. Dat doen wij met 155 vrijwilligers die zich elke week weer zonder betaling inzetten voor de arme medemens. Van hen werkt de helft ongeveer in ons distributiecentrum in Lichtenvoorde en de andere helft vrijdags in de 12 uitgiftepunten in dorpen in de onderstaande 5 gemeenten. Het voedsel halen wij op bij regionale voedselbedrijven met onze vier koelbussen met aanhangers die de hele week op pad zijn. Te koelen producten bewaren wij in een zeer grote koeleenheid, diepvriesproducten bewaren wij bij – 20 graden in drie zeer grote vrieseenheden.
Ons pand wordt gehuurd. De 5 gemeenten waarbinnen wij werken (met 12 uitgiftepunten waar de klant het pakket ophaalt) zijn: Aalten-Dinxperlo, Berkelland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Zij subsidiëren gezamenlijk (naar het aantal cliënten per gemeente) de huur en energiekosten, samen € 45.000,- per jaar.
Onze overige kosten (ook nog eens € 45.000,- per jaar) moeten wij uit giften zien te ontvangen.

De 4 koelbussen met aanhangers, de koel- en vriescellen, etc., zijn allemaal door acties van bedrijven, kerken, stichtingen en particulieren bijeen gebracht. Ook het onderhoud van dit alles en de brandstofkosten moeten elk jaar weer apart worden opgebracht d.m.v. giften of donaties. Dat is de reden dat wij u graag als donateur willen hebben omdat we dan vaste jaarlijkse inkomsten hebben en niet steeds moeten afwachten of er nog een kleine of grote donatie binnenkomt. U kunt zich als Vriend van de Voedselbank aanmelden bij ons adres: Voedselbank Oost-Achterhoek Mercatorstraat 35, 7131 PW Lichtenvoorde of maandelijks of jaarlijks een bedrag storten op onze bankrekening NL74 RABO 0114201285 t.n.v. de penningmeester. Hiervoor alvast onze hartelijke dank.

Op vrijdag wordt in Arnhem bij het regionale distributiecentrum van de landelijke vereniging een aantal basisproducten opgehaald (afkomstig van landelijke bedrijven) dat in Lichtenvoorde wordt aangevuld tot een ruim voorzien voedselpakket dat tijdelijk als aanvulling op de wekelijkse boodschappen wordt verstrekt. In Arnhem halen alle Gelderse Voedselbanken en enkele Utrechtse hun basisproducten op.

Als de aanvraag van een pakket wordt goedgekeurd krijgt de cliënt (een gezin dus) het voedselpakket voor 3 maanden. Wie het i.v.m. schuldsanering langer nodig heeft hoeft het pas na 6 maanden te verlengen tot een maximum van drie jaar totaal. Net als het aanvragen moet het verlengen via een hulpverlener verlopen die ons formulier van de website downloadt, met de cliënt invult en aan ons opstuurt. Onze cliëntenadministratie bepaalt of men aan de landelijke vrijstelling voldoet en een pakket kan krijgen of niet.
Voor 2020 is het toegestane bedrag (na aftrek van alle lasten) € 135,- per gezin plus € 95,- per gezinslid. Dat wordt door de Algemene Leden Vergadering van de VBN, de vereniging VoedselBanken Nederland, vastgesteld.
De voedselbank moet aan dezelfde hoge eisen voldoen zoals die gelden voor andere voedselleveranciers. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) controleert dit. Via onze landelijke vereniging VBN krijgen wij jaarlijks een strenge voedselveiligheidscontrôle door een daartoe bevoegd bedrijf (die dure contrôle betaalt de landelijke vereniging). Het daaraan verbonden certificaat hebben wij eind 2019 opnieuw behaald!
In 2019 hebben wij voor het eerst een gloednieuwe koelbus gekregen. Tot dan moesten we het met (door sponsors betaalde) tweedehands bussen doen waarvan het onderhoud steeds meer gaat kosten. Deze bus is aangeschaft met hulp van enkele fondsen, kerken e.a. sponsors en een door onszelf bijeen gespaarde bijdrage.
Mocht u meer informatie wensen over de Voedselbank Oost-Achterhoek: onze website bevat ook nog heel veel informatie en u kunt ook een folder aanvragen op ons bovenvermelde adres, en via mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Harry Kok, secretaris Voedselbank Oost-Achterhoek.