Taizé-viering - vredesgebed Groenlo

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is elke Taizé-viering een vredesgebed. Hoe lang moeten we dit volhouden?

De Taizé-vieringen in Groenlo verhuizen weer voor het winterseizoen naar de Oude Calixtus.

In verband met gestegen energiekosten is sinds december 2022 de Oude Calixtus niet meer beschikbaar voor vieringen. De Taize-vieringen zijn daarom verplaatst naar de Calixtuszaal in de R.K. Calixtusbasiliek.

Data Taizé-vieringen 2023

Oude Calixtus (i.v.m. energiekosten in de Calixtuszaal Calixtusbasiliek)
11 en 25 januari, 8 en 22 februari, 8 en 22 maart

R.K. Calixtus
12 en 26 april, 10 en 24 mei, 14 en 28 juni, 12 en 26 juli, 9 en 23 augustus, 13 en 27 september

Oude Calixtus
11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 13 en 27 december

 

De gezangen zijn speciaal voor de gebedsvieringen in Taizé (Frankrijk, www.taize.fr) gecomponeerd. Deze korte liederen zijn meditatief. Ze worden gedurende enkele minuten herhaald om afleidende gedachten tot rust te laten komen en de gebedstekst van het lied goed door te laten dringen. Mede door de eenvoud van de liederen en de herhalingen zijn ze makkelijk mee te zingen, ook als ze meerstemmig gezongen worden
Ook kenmerkend voor Taizé-vieringen is het moment van stilte. Deze stilte duurt ongeveer 10 minuten en is bedoeld om te mediteren over de gezongen liederen, de gebeden en schriftlezing en om te bidden, dichter bij God te komen. Zijn stem laat zich slechts horen in een fluistering, in een ademtocht van stilte. Stil zijn in Zijn aanwezigheid, om Zijn Geest te ontvangen, is al bidden.
Om de sfeer van Taizé op te roepen wordt er gebruik gemaakt van veel waxinelichtjes en een oranje doek. Ook is er een speciaal kruis, dat identiek is aan dat in Taizé.

De vieringen verheugen zich in een min of meer vaste groep bezoekers. Men vindt er rust door het meditatieve karakter van de viering. De lichtjes en het oranje doek dragen zeker bij aan de mooie sfeer van de gebedsvieringen.
Eén van de doelstellingen van de broedergemeenschap van Taizé is eenheid en verzoening tot stand te brengen. Met deze vieringen hoopt de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde dan ook een bijdrage aan de oecumene te leveren.

Na afloop is er gelegenheid onder het genot van een kop koffie of thee nog even met elkaar na te praten.

 

   
Taize in de Calixtusbasiliek   Taize in de Oude Calixtuskerk