Beste vrienden van de Parochie HH. Paulus en Ludger:

Hartelijke groeten vanuit de Filipijnen.

Net als jullie bezigheden in het Aartsbisdom Utrecht in de afgelopen maanden zijn, is onze bisdom, Prelatuur van Infanta, druk met het voorbereiden en uitvoeren van verschillende activiteiten met betrekking tot synodaliteit te realiseren, zoals Paus Franciscus sinds 2021 heeft geïnitieerd en wat zal culmineren in oktober 2024. Ik kreeg de opdracht om leiding te geven aan de voorbereiding van synodaliteit in onze Prelatuur en moest ons verslag indienen bij het nationale voorbereidingscomité. Het was zeker een tijdrovende maar zeer betekenisvolle activiteit voor onze Prelatuur, waardoor we naar verschillende zorgen hebben kunnen luisteren binnen de Kerk, zelfs diegenen aan de rand (margins), van de niet-kerkelijken en andere christelijke denominaties en religies. We kregen zeer positieve feedback van verschillende mensen, vooral omdat zij voelden dat de Kerk weer naar hen luistert en om hen geeft. Deze synodaliteitsactiviteit is voortgezet in verschillende parochies en instellingen binnen onze Prelatuur door middel van seminars over "De Basisoriëntatie van Infanta" (BOPI), die een grondige oriëntatie boden aan onze parochianen en missiepartners over hoe zij visie kunnen koesteren op "De Kerk Van De Armen" voor onze Prelatuur.

Pastoor Dave plant boomBovendien was onze Prelatuur bezig met het voorbereiden van het 75-jarig bestaan ​​van haar canoniek oprichting volgend jaar (1950-2025). Een van deze initiatieven was om 75 bomen te planten in de hele bisdom. Gelukkig was dit enthousiast ontvangen door alle priesters en parochianen van onze Prelatuur. Zelfs heb ik maar 65 bomen geplante, dus nog 10 bomen te gaan 😊. Natuurlijk was dit soort van initiatief geïnspireerd door de 'pastor Dave boom' die ik in Meddo had geplant tijdens mijn afscheid in 2011. Ook werd een 'pastor Dave boom 2' in Mijdrecht geplant in 2020. Onze verbondenheid als medeburgers van deze aarde, ons ‘gemeenschappelijke huis’, kan concreet tot uitdrukking worden gebracht door de simpele handeling van het planten van bomen. Als ik de kans krijg, hoop ik hoop dit jaar tijdens mijn vakantie nog wat bomen te planten in de Achterhoek😊.

Momenteel zet ik mijn werk voort als rector van ons seminarie, die heet St. Joseph Formation House. Dit jaar hebben we 13 seminaristen vanuit verschillende bisdommen van de Filipijnen. De seminaristen hadden regelmatig hulp verleend aan de armen in de stad (urban poor) van Quezon via het zo genaamd “Charity-barrage” ​​door voedsel uit te delen aan de karrenbewoners (cart dwellers). Dit werd ondersteund door het Pastor Dave Fonds en ook de rentmeesterschapsbijdrage (stewardship contributations) van de seminaristen zelf. Het Pastor Dave Fonds verstrekt ook studiebeurzen aan enkele seminaristen die hun kost en inwoning niet kunnen betalen. Onze staf, Joni, die op 27-jarige leeftijd zijn universitaire studie wilde afmaken, zal ook worden bijgestaan door het pastor Dave fonds.

Het is een grote zegen geweest dat ik de afgelopen maanden een aantal boeken en artikelen heb kunnen publiceren die ik heb geschreven. De meest recente (2024) ging over “Spiritualiteit en secularisatie onder Filippijnse jongeren”. Een belangrijk onderdeel van dit onderzoek is een internationale conferentie over “Jeugd en Spiritualiteit” die zal worden gehouden op 12 oktober 2024. Dit initiatief van onze groep genaamd Center for Empirical Research on Spirituality, Theology & Religion (CESSTREL-ASIA). Ik als president van de organisatie zal het onderzoek van verschillende wetenschappers in Azië naar de spiritualiteit van de jeugd en Azië belichten. Dit wordt gedeeltelijk bijgestaan ​​door pastor Dave Fonds. 

Een andere dimensie van mijn werk in het bisdom is dat ik uitvoerend vice-president ben van ons college genaamd Mt. Carmel College of Baler en ‘superintendent’ van onze diocesane scholen, bestaande uit 13 scholen. Misschien kun je je voorstellen dat dit een hele lastige opgave is. Mijn concrete interventie met betrekking tot pastor Dave Fonds is het verstrekken van studiebeurzen aan leraren die hun masteropleiding volgen. Bovendien heb ik beloofd de speeltuin die vernoemd zal worden naar Sts. Paulus en Ludger (Sts. Paulus en Ludger Playground) in Mount Carmel San Luis, San Luis, provincie Aurora. Dit zal dit jaar gerealiseerd moeten worden. Foto's hiervan worden binnenkort via uw parochiewebsite verzonden. Enkele kapellen die ik heb geholpen via pastor Dave Fonds zijn de kapel van Dinadiawan. De kerkelijke basisgemeenschappen in dit dorp zijn zeer actief. Het is de hoop dat zij in de toekomst een volwaardige parochie zullen worden. 

Zoals u kunt zien, ook al ben ik niet fysiek aanwezig geweest in uw parochie, is de aanwezigheid van pastor Dave Fonds, die de naam St. Paulus en Ludger Parochie was een tastbare uitdrukking van uw aanwezigheid geworden door alle inspanningen en pastorale activiteiten die we uitvoerden in de geest van echte universele synodaliteit en eenheid voor onze kerk en ons gemeenschappelijk huis. Wij zijn werkelijk dankbaar voor al uw vreugdevolle bijdragen voor ons bisdom en onze kerk hier op de Filippijnen. Uw authentieke solidariteit wordt werkelijk gevoeld door onze ontvangers en wij zijn werkelijk dankbaar voor uw voortdurende hulp. 

Ik hoop jullie allemaal in september te zien. God zegene en moge de geest van synodaliteit onze weg zijn naar echte solidariteit en getuigenis van het Goede Nieuws van onze Heer.

Met vreugde en liefde voor jullie allemaal,

Fr. Dave, uw ‘kleine pastortje’ 😊