"Het moet nog allemaal bij me landen", zegt een parochiaan. En de twee pastores kijken bedrukt als ze de Antonius van Paduakerk uitlopen. Op het feest van Maria Lichtmis waarop hoop en groei van de kerk gevierd worden, is de Vragenderse kerk van de eredienst onttrokken.
 
 
Dit gebeurde met een laatste aanbidding van het Allerheiligste waarna de drie altaren werden ontbloot, de relieken werden opgeborgen, het evangelieboek naar de sacristie werd gebracht en de kaarsen werden gedoofd. Ook de cantors bliezen de aftocht van de koorzolder.
 
 
Diaken Cor Peters zei aan het begin van de dienst: "We staan op het kruispunt van wegen over geloven en kerken sluiten" en vertelde dat er talloze momenten waren dat ze dachten dat alles voorbij was, maar het geloven ging door omdat het in de mensen zit. De geloofsgemeenschap in Vragender blijft verbonden met de andere locaties in de parochie en zodoende is dit einde ook een nieuw begin. "We zoeken naar andere wegen: parochianen, houd elkaar vast. De kracht van de Gods heilige Geest laat ons leiden naar nieuwe wegen."
 
 
Op de website http://kerk.vragender.com/ kunt u deze historische gebeurtenis terugkijken. De livebeelden komen van 3 tv-camera's geregisseerd door camerajournalist Bas Lageschaar van Bas & Beeld uit Vragender. Sander Slutter van Vedan Holding eveneens uit Vragender is de technicus.