Bezoek aan KUNSTKIRCHE KREFELD

We zijn letterlijk over de grens gegaan om de cursus Kunst & Inspiratie 2022- 2023 af te sluiten. 

Op de afbeelding hiernaast zie je een trap die met een ogenschijnlijk onstabiel evenwicht leiden de ijzeren treden met de houten structuur regelrecht naar het niets - of regelrecht de hemel in? 
Een van de vele kunstwerken die de kerk in Krefeld rijk is, zowel binnen als buiten de kerk. 
Enkele van deze kunstwerken hebben we gebruikt de afgelopen jaren in de cursussen. 
Nu was het doel van ons pelgrimsdagje naar Krefeld in Duistland. 

We hebben de afgelopen wintermaanden de Psalmen gelezen, overwogen en onze gedachten daarbij uitgewisseld met elkaar. 
Een bij de Psalm gekozen kunstwerk wekken elkaar tot leven. Zoals iemand pas echt voor je gaat leven, wanneer je je verdiept  in elkaars verhaal en geschiedenis. Om de Psalmen als het ware te proeven sloten we de avonden af met het luisteren naar een muzikale vertolking. Bij de keuze van de Psalmen is gelet op de diversiteit van de onderwerpen, de macht van de taal, ziekte en dood, liefde en verlangen, vertrouwen, stilte, levensweg en we hebben de serie besloten met de schepping. 

Iedere avond begon met een zelfportret van Moshe Mokady uit 1973. Een in Polen geboren Israëlische kunstenaar die in 1975 is gestorven. 
Vooral de horizontale streep heeft ons iedere keer gefascineerd als een barrière waar je doorheen moet om dichter bij jezelf te komen, je eigen hart en bij de diepere lagen van de Psalm. Voor velerlei interpretaties vatbaar en welkom. 

Enkele reacties van de cursisten delen we graag met jullie. 

Ik heb het als heel bijzonder ervaren dat er ruimte was voor ieders inzicht en interpretatie. Niemand wilde de ander overtuigen, wel delen van gedachten. 

Ik heb in het zelfportret in eerste instantie een bezem gezien. Tijdens de Paaspreek viel het kwartje voor mij: Pesach, waar je het woord ‘passage’ in kunt herkennen, betekent ‘ergens doorheen gaan’. Door iets heengaan, zodat er iets nieuws kan beginnen. Geen Pasen zonder Goede Vrijdag, soms is nodig om ergens ‘de bezem door te halen’ en nieuwe bezem vegen schoon. Dat moet ieder in eerste instantie zelf doen. Maar een kruisiging doet ook een beroep op mededogen, als Goddelijke geestkracht. 
Het zelfportret laat een enorme eenvoud zien. Een weerspiegeling en tegelijkertijd een kruis. 
De Psalmen hebben me duidelijk gemaakt dat ik mijn leven van God gekregen heb en ik onderweg ben met een onstilbaar verlangen naar heelheid, volheid en liefde. 
Dan verstilt mijn ziel. De cirkel is rond. Alpha en Omega. 

Er zijn tijdens de avonden verschillende emoties losgekomen: boosheid, teleurgesteld, onvrede naast blijheid, vreugde en toekomst. De horizontale lijn bepaalt als het ware naar welke kant het dubbeltje valt. Wegkijken is zinloos, je moet doorheen. 
Je mag er zijn! Je doet er toe! Dat heb ik ervaren. De Psalmist neemt me bij de hand. God wijst me een weg. Mijn kwetsbaarheid werd aangeraakt. God uitnodigende kracht heb ik gevoeld. 

Heer geef ons de gave van vrede. 
Vrede die deze wereld zo hard nodig heeft.

De kunstwerken hebben mij geholpen om de psalmen in een bepaalde kijkrichting te lezen en te ervaren. Het kunstwerk had me open gemaakt. De barrière heb ik nooit ervaren. De lijn was voor mij een horizon, die het lagere met het hogere in verbinding bracht. Hierdoor kwamen diepere lagen in de Psalmen voor mij aan de oppervlakte. Dank voor de bijzondere avonden, die ik niet had willen missen. 

Star nieuwe seizoen Kunst & Inspiratie
In het volgende werkseizoen zal er vrijwel zeker weer zo'n mooie serie avonden zijn. 
De huidige deelnemers krijgen daarbij geen voorrang. Als je gelijk met bijna 150 anderen geïnformeerd wilt worden, laat het dan weten bij  Peter Müller: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U komt dan in de mailinglijst van "ONTMOETING & INSPIRATIE”, en je word dan ook per mail geïnformeerd over inspirerende ‘losse avonden’ waarbij sprekers worden uitgenodigd over actuele en interessante onderwerpen. 

Aanbevolen de eerstvolgende avond op 31 mei 2023 om 19.30 uur in de kerk in Beltrum. 
Thema is dan ‘zorgeloos leven in een zorgelijke wereld’ Een uitnodiging tot een spiritueel leven met priester, pastoraal theoloog Henri Nouwen. 


In de volgende uitgave van het parochieblad ‘De Verbinding’ delen we graag nog enkele kunstwerken en mooie teksten delen.