Gedachtenis langs de Kruisweg, de laat middeleeuwse Kruisweg.
In de huidige tijd, zonder eigen kerkruimte om te gedenken en te vieren, mogen we het een alternatieve, maar mooie Kruisweg noemen in gebouw Elim.
Met beeld, zang en tekst kwamen we bij elkaar om zijn leven te vieren, dat doorging na zijn verrijzenis en stonden we op 18 april Goede Vrijdag om 3 uur stil bij het lijden van Christus en zijn sterven aan het kruis
Beelden werden getoond middels de oude Aaltense Kruisweg staties, die nu in het Catharijne Convent te Utrecht te zien zijn.
1e statie: Jezus wordt ontkleed en zijn waardigheid wordt Hem ontnomen.
Zo volgden alle 14 staties begeleid met beeld, tekst en zang.
Hij wordt veroordeeld. Hij moet zijn zwaar houten Kruis dragen en valt 3 maal onder het Kruis. Zijn moeder Maria bleef Hem trouw en spreekt Hem toe. Veronica droogt zijn gezicht, dat doordrenkt is met bloed, zweet en spuug waarna zijn beeltenis blijft staan op het doek. Hij wordt geslagen en getrapt door de soldaten, alleen Simon van Syrene mag hem helpen het Kruis te dragen. Hij wordt op de Calvarie berg aan het Kruis genageld en bespot. Om zijn kleed wordt gedobbeld. Hij sterft aan het Kruis, ‘s middags om 3 uur. Zijn lichaam wordt van het Kruis gehaald en te rusten gelegd in een grot. Waarna Hij op de derde dag daarna Verrijst.
Enkele verwoorde teksten:
Veel mensen hebben een kruis te dragen en hebben hulp nodig.
Het leven is vallen en opstaan. ‘Sta op als je mij wilt volgen en sta je hart open.
We bidden voor allen die wel eens vallen in het leven. Geef hen een kans om op te staan en nieuwe wegen te gaan.
De moeder-zoonband is steeds aanwezig, zoals voor velen in het dagelijks leven. Vallen hoort bij het leven. Wie op staat heeft meer kansen.
Wat zou de wereld zijn zonder hulp van anderen?
Jezus staat ook na de derde val weer op!
Men dobbelt om zijn kleed. Er zijn mensen in deze wereld die dobbelen om de macht. Jezus wil ons leren, dat, wie niets heeft kan rijk zijn.
Jezus wil mensen, die het voor Hem opnemen, nieuwe kansen geven.
Mensen die worden getroffen door ziekte-ongelukken-oorlogen. Zij lijden en sterven niet alleen, maar worden bijgestaan door naasten.
Een lichaam is een geschenk van God dient waardig te worden begraven en hun waardigheid te behouden.
Dat wij ons dit leven en lijdensverhaal mogen blijven herinneren.
Wie als Jezus durft te leven, die zal alles moeten geven en Liefde-Hoop-Vertrouwen doorgeven in deze wereld.
Zoals u op deze foto zien kunt werd de Kruisweg 2025 goed bezocht.
Samen met gelovigen uit Aalten naar de markt, het HART van Aalten, komen om Pasen te vieren. Dat gebeurde op eerste Paasdag 20 april 2025, na de vieringen in eigen kerk.
De markt liep snel vol met gelovigen van alle gezindten en zo ontstaat even als voorgaande jaren een devote sfeer.
Dhr. Wilkin v/d Kamp voerde het woord en deed dat met vuur, zoals we van hem gewend zijn en samen zongen we diverse christelijke liederen begeleid door een muzikaal ensemble en met zang.
Deze mooie ‘Samen vieren we Pasen’ bijeenkomst wordt ieder jaar georganiseerd door de Samenwerkende Kerken van Aalten.
Dit initiatief is ontstaan vanuit het ‘Aaltense Beraad van Kerken’ en verbindt de verschillende geloofsgemeenschappen.
'In Vredes Name'
Oecumenische dialectdienst in de Olde Helenakerke
Op zondag 30 meert is 't op de dag af 80 jaor gelaene dat Aalten wier bevri-jd. In de oecumenische dialectdienst, um 09.30 uur in de Olde Helenakerke zal daorbi-j worden stille-estaone. 't Thema is 'In Vredes Name'. Veurganger is Hans de Graaf, Harry van Wijk bespölt het orgel, en d'r bunt tekstbi-jdragen van commissieleden.
Van harte welkom!
De dienst is ok te volgen via www.kerkvenster.nl/kerkbeeld.
-----------
Oecumenische dialectdienst in Aalten in de Oude Helena Kerk
''In Vredes naam'
Zondag 30 maart is het op de dag af 80 jaar geleden dat Aalten werd bevrijd. In de oecumenische dialectdienst om 09.30 uur in de Oude Helenakerk zal dit worden herdacht. Het thema is 'In Vredes Name' Voorganger is Hans de Graaf, organist is Harry van Wijk, en er zijn bijdragen van commissieleden. Van harte welkom!
De dienst is ook te volgen via www.kerkvenster.nl/kerkbeeld
Het thema van de viering waarin Hans de Graaf voorging was ’Kruispunt-80 jaar vrede en wat nu?’
Momenteel een heel actueel thema. Nieuws is elke dag anders met verassingen in zowel positieve als negatieve zin. ‘80 Jaar bevrijding’. Nu zien we nog altijd hoe moeizaam vrede is of tot stand komt.
Zijn we op een ’Kruispunt’ gekomen?
De oude vertrouwde wereld is niet meer. Vrede is niet meer vanzelfsprekend evenals 80 jaar geleden. Vrede en vrijheid staat voor een dilemma.
We kunnen ons richten op Het Kruis van Jezus.
Bidden we voor de zwaksten en vervolgden in onze samenleving!
Een viering met gebeden en gezangen met de nadruk op vrede en vrijheid met o.a. een lied ‘Tegen de derde wereldoorlog’ met woorden als: ‘Dat wij toch niet vergeten waartoe wij zijn gemaakt, dat diep in ons geweten opnieuw het licht ontwaakt’
In zijn overweging sprak de voorganger over het ‘Kruis zonder Handen’, dat een aantal jaren in onze oude r.k. St. Helenakerk aan de Dijkstraat hing. Dat kruis zonder handen had een hele speciale betekenis voor de parochianen, namelijk: ‘Jullie zijn mijn handen’. Maar heden ten dage lijkt macht en kapitaal het nieuwe recht en alle het andere lijkt vergeten. Wat kunnen we nog?
Christenen worden aangemoedigd de vrede te bewaren. Vrede met andere mensen!
Vrede – herstel tussen God en de mensen! ‘Die Handen zijn wij!
Na de viering was er koffie en thee in Elim en gelegenheid met elkaar over het thema ‘Vrede en Vrijheid – Zijn we op een Kruispunt beland?’
Tevens was er gelegenheid de expositie ‘Een Stille Getuige’ bezoeken
Aswoensdag 'Om Goed te beginnen'
Correctie aanvangstijd
De aanvang van deze viering op woensdag 5 maart is om 19.00 uur.
Per abuis is de aanvangstijd in de 'Aalten Vooruit' verkeerd vermeld. De viering begint dus niet om 19.30 uur.
UITNODIGING VOOR ONZE AGAPÈ-VIERING OP VRIJDAG 11 APRIL
Op vrijdagavond 11 april in de vastentijd houden we met onze geloofsgemeenschap een Agapè-maaltijd in Elim. Hiermee starten we om half zes en de eindtijd zal rond half acht zijn.
Agapè is een Grieks woord en betekent naast onvoorwaardelijke liefde ook gastvrijheid.
De Agapè-maaltijd wordt vaak omschreven als een gezamenlijke maaltijd onder vrienden waarin de onderlinge verbondenheid tot uiting komt. Tijdens onze broodmaaltijd is er tijd voor ontmoeting, bezinning en zang.
Het thema is ‘Pelgrims van Hoop’ en Jos Droste zal ons hierin meenemen. Dit is ook het thema van het Heilig Jaar dat in de Rooms Katholieke kerk in 2025 wordt gehouden.
Aan het einde van de avond is er gelegenheid een vrijwillige bijdrage te geven aan het project van de vastenactie.
Welkom en aanmelding
Iedereen is van harte welkom. Mocht u voor ondersteuning of vervoer een familielid of kennis willen meenemen, dan is dit ook mogelijk.
Vanwege onze voorbereidingen vragen wij u om u van tevoren aan te melden. Dit kan t/m maandag 31 maart. We horen graag met hoeveel personen u komt en indien van toepassing kunt u ook eventuele dieetwensen doorgeven.
Mocht u graag deelnemen en lukt het niet om zelf vervoer te regelen, meld u zich dan toch aan. Dan proberen wij te organiseren dat u wordt opgehaald en thuisgebracht.
We hopen dat we velen van u deze avond mogen ontmoeten!
U kunt zich telefonisch aanmelden bij:
Frans Stoltenborg : telefoon 06-57873074
José van Lith : telefoon 06-22762164
of per e-mail bij het secretariaat:
Vriendelijke groet,
namens de activiteiten- en beheercommissie,
José van Lith