Het oudste gebouw van Aalten, de Oude Helenakerk kent veel verassingen. Tijdens de viering werd een onderdeel in het kerkgebouw van een bijna onbekende man van het licht, Christoffel, uitgelicht. Op het altaar staat weer een prachtig bloemstuk, bedoeld als bloemengroet.
Deze viering op zondag 30 juli stond geheel in het licht van dit thema. Deze drager van het licht is Christoffel en aan hem werd de viering gewijd: ‘De Drager van het Licht, de drager van het Christus Kind’. Hij is de patroonheilige van meerdere categorieën; o.a. verkeersdeelnemers en reizigers en ook is hij beschermheilige van besmettelijke ziekten, onverwachte dood, droogte, onweer, hagel, watersnood, vuurrampen én van de bewoners van de stad Roermond. Hoog boven Roermond prijkt zijn beeltenis bovenop de toren van de Basiliek.

   In de middeleeuwen zochten mensen naar houvast. Er ontstonden verhalen, legendes, invoelbaar laagdrempelig voor de gewone mens en als steun om Christus te kunnen navolgen. Zo ontstond ook het verhaal van Christoffel, een forse man uit Kanaän. ‘Drager van het Licht: Het Christus kind’.

De gelovige mens heeft in de loop der tijden steun gevonden in verhalen en legenden. Een legende draagt een boodschap in zich. De oude legende van Christoffel houdt ons voor om ook drager van het Licht te worden. Echter de mens schiet soms tekort om drager van het Licht te zijn in de dienst aan God en aan de medemens. Het verschil in de beleving van het geloof, toen en nu, is groot. Ook nu zijn mensen op zoek naar de zingeving van het geloof. 
Het geloof is zichtbaar in de aangebrachte muurschilderingen. Kijkt eens naar de schilderingen hier in de Oude Helenakerk boven uw hoofd, welke het heel veel inspanning in de middeleeuwen zijn geschilderd. 

Ook de H. Maria wordt niet vergeten in een R.K. viering. Wij schonken haar aandacht met het prachtige lied ‘Magnificat’, gezongen door het koor van St. Jan te Den Bosch.

Zo werd deze viering weer een mooie viering door de woorden van voorganger Hans de Graaf.

Na afloop was er weer een gezellig gezamenlijk koffie/thee drinken in gebouw Elim.

 

   De Bloemengroet.        

                                   De bloemen zijn na de viering gebracht, als bloemengroet, naar een echtpaar, dat met ziekte te kampen heeft.