Vervolg verhaal van een vrijwilliger (zie parochieblad ´De verbinding´ periode 25 sept. t-m 03 dec. 2023)
Zij vertelt: “Op de donderdagmarkt werden een aantal boeketten gekocht en in de bij-sacristie werd er een mooi bloemstuk van gemaakt. Veelal werden de kleuren van de bloemen aangepast aan de liturgische tijd van het jaar. Veelal konden de boeketten langer dan een week staan, afhankelijk van het jaargetij. Met heel veel plezier hebben de vrouwen en ik hiervoor gezorgd. Ook werd er aan Maria gedacht, bij haar werd ook altijd voor een vrolijk bloemetje bij haar beeltenis in de Mariakapel gezet.
Tot helaas de mededeling kwam dat onze kerk gesloten zou gaan worden. Tussen de mededeling en de werkelijke sluiting zat wel enkele jaren tijd. Toch was het geen prettige mededeling, maar we gingen verder tot de werkelijke sluiting in juni 2022.”
Het team dacht: ons werk is gedaan, maar wat gebeurde er, we vonden een andere ruimte om toch samen als R.K. katholieken te kunnen vieren. Die ruimte werd na diverse gesprekken met de Protestantse Gemeente Aalten gevonden in de Oude Helenakerk in Aalten. Daar mogen we diensten houden als de kerk niet door de Protestante gemeente wordt gebruikt. Dat is +/- 10 á 11 maal per jaar en als er dan op zondag een viering is wordt ook daar het altaar versierd met een bloemstukje. De bloemengroep werd weliswaar kleiner, maar ik kan het nu alleen af en zorg nog steeds voor een mooi bloemetje, dat na de viering als ‘bloemengroet’ naar een zieke geloofsgenoot wordt gebracht. Deze zieke mensen, die niet meer in de kerk kunnen komen zijn altijd dankbaar voor de aandacht voor hen door de gemeenschap. Zo is er toch een mooi gedachte ontstaan en wordt die regelmatig ten uitvoer gebracht.
Tevens doet ik nog iets anders en wel: bij het overlijden van een parochiaan uit de geloofsgemeenschap H. Helena wordt mij gevraagd om een kruisje te maken. Het betreft een houten kruisje, dat wordt gemaakt door een handige klusjesman/timmerman. Ik schrijf er in kalligrafisch handschrift de naam van de overledene, de geboortedatum en de overlijdensdatum op, als aandenken voor de naaste familieleden.
Dit kruisje wordt tijdens de uitvaartviering op het altaar geplaatst én het hele jaar door bij vieringen tot en met de Allerzielenviering. Daarna mogen nabestaanden het mee naar huis nemen. Ook een hele mooie gedachte en een aandenken aan de nabestaanden, dat zeer gewaardeerd wordt.