Eind deze maand is het dan zover: dan bestaat onze St. Werenfridus echt 125 jaar….

Voorafgaand aan dit heugelijk feit, kijken we even terug naar het jaar 1999, toen de kerk haar 100-jarig bestaan vierde.

En: velen onder ons zullen zich deze gebeurtenis nog levendig herinneren! Immers: er werden restauratie- plannen beraamd, 

om het aanzien van het gebouw een ander aanzien te geven! Geen overbodige luxe: tientallen jaren was er aan het interieur weinig of niets gedaan. De jarenlange kaarsenwalm en het stof, afkomstig van de vroegere kolenstook hebben hun uitwerking op onze kerk niet gemist.

Subsidie kan er niet worden aangevraagd, de “operatie” moet geheel uit eigen middelen bekostigd worden. Op 5,5 ton wordt de opknapbeurt geschat. Het parochiebestuur stelt zich garant voor de helft van het kostenplaatje, de andere helft moet rechtstreeks uit de knip van de Zieuwentenaren komen..

Er werden heel wat acties op touw gezet om het benodigde geld bijeen te brengen. We denken bijv. aan een loterij, een veiling, activiteiten van verenigingen, vrijwillige giften en niet te vergeten een geweldige bijdrage van de stichting “Paaspop” leveren netto bijna 260.000 gulden op.

De medewerking van een grote groep vrijwilligers moet ook niet onderschat worden. Al het schoonmetselwerk in de kerk, dat aan schoonmaak toe is, wordt door de vrijwilligers met schuursponsjes gereinigd. Zo’n 1000 sponsjes zijn met het karwei gemoeid!

Velen van ons zullen zich ongetwijfeld ook de grote veiling herinneren. Wie het hoogst inzette op een bepaald artikel, kon het na betaling mee naar huis nemen. Herinneren we ons toch nog even ons aller pastoor A. W. v. d .Hengel… Bij het bieden op een damestasje, was hij de hoogste bieder en vertrok s’ avonds naar de pastorie, wat nu ons Woonzorg Zieuwent is, met het tasje onder zijn arm. 

We zijn inmiddels 25 jaar verder. De Sint Werenfridus staat er nog in volle glorie. In het gebouw zelf, kunnen we niet meer spreken van het “Rijke Roomse Leven.” Maar dat is een ander verhaal, ons inziens passend bij de tijdsgeest van nu. Maar, hoe we het ook wenden of keren: door het ”Rijke Roomse Leven” waar onze voorouders zich gelukkig, gesterkt en getroost in voelden, hebben wij nu deze prachtige kathedraal van de Achterhoek!

De pastoraatsgroep.