Omstreeks 1863 groeiden plannen om in Harreveld een eigen hulp- of bij- kerk te bouwen, behorende tot de Parochie Zieuwent. Deze plannen werden goedgekeurd door Aartsbisschop Mgr. Zwijssen en zo snel uitgevoerd dat reeds in februari 1868 de bij - kerk kon worden ingezegend en toegewijd aan St. Agatha. De kerk werd aanvankelijk bediend door de geestelijkheid van de parochie Zieuwent, later daarin bijgestaan door de duitse paters Franciscanen, die zich in 1875 op het kasteel Harreveld hadden gevestigd. In 1895 werd Harreveld als zelfstandige parochie afgescheiden van Zieuwent. Op 16 mei 1888 brandde de kerk, als gevolg van blikseminslag, volkomen af. Alleen het muurwerk van de toren kon blijven staan. Gelukkig dekte de verzekering de schade en op de fundamenten van de verwoestte kerk kon in 1889 de huidige kerk naar ontwerp van Gerhardus te Riele, worden gebouwd. Door verschillende giften werd het kerkgebouw nog verder verfraaid. De huidige kerk is nu een rijksgebouw.

De twee kerkklokken dateren uit 1889 en zijn afkomstig van een schenking. In de periode van Pastoor Smals ( 1929 - 1944) werd opdracht gegeven in de kerk muurschilderingen aan te brengen. Deze nog bestaande schilderingen zijn afkomstig van kunstenaar Jos ten Horn. Hij maakte ook het ontwerp voor het hoofdaltaar, fors en massaal in zwart en wit marmer. 

Het corpus Christi, de tabernakeldeuren, de kandelaars en de poortjes - van de voormalige communiebank - zijn uit koper gedreven door de kunstenaar Nico Witteman.Links en rechts van het priesterkoor zijn lezenaars opgesteld, bestaande uit panelen van de vroegere preekstoel met hierin afgebeeld de 4 evangelisten. Het Maria en Jozefaltaar evenals de banken verraden nog het mooie neogotische interieur.

 

De gebrandschilderde ramen zijn ontworpen en gemaakt door Max Weiss. Het kruisbeeld, hangend boven het priesterkoor, stond oorspronkelijk op het kerkhof. De beelden in de kerk waren oorspronkelijk gepolychromeerd ( meerdere kleuren). In de jaren 1920-1930 werd de polychromie verwijderd en kregen de beelden één kleur. Met de restauratie in de jaren 1980-1985 werd ook deze verf verwijderd en staan de beelden in hun natuurlijke hout kleur. Het Mariabeeld behield haar oorspronkelijke kleur. In de vitrine achter in de kerk treft u enkele prachtige symbolen aan van het rijke Roomse leven, oa. een prachtig wandkleed uit 1951 gemaakt door beeldend kunstenaar Wim Suermondt.

Buiten de kerk treft u ook sporen van vroeger aan. De ijzeren poort die toegang verschaft tot het oude kerkhof dateert uit 1920 en was vroeger één van de toegangspoorten naar het voormalige klooster en internaat. Het pleintje tegenover de ingang van de kerk is gedeeltelijk geplaatst op het bruggenhoofd van de brug die toegang verschafte tot voormalig slot en klooster. De gebogen leuning die u ziet diende toen als brugleuning en dateert van voor 1900. Ook op het huidige kerkhof vindt u enkele voorwerpen, zoals het kruisbeeld achteraan op het middenpad en een gietijzeren kruis bij de urnenplaats, die herinneren aan het klooster en de daar woonachtige en overleden broeders.

Vanaf 1978 werkten de parochies van Zieuwent, Mariënvelde en Harreveld samen; HAZIMA.
In 2001 werd het "Parochieverband Lichtenvoorde"  opgericht; dit samenwerkingsverband duurde tot 2005.
Vanaf 1-1-2005 is de parochie onderdeel van een nieuw groter parochieverband; Parochieverband St. Ludger, Regio Oost -  Achterhoek.

De kerk is met ingaan van de zomertijd elke dag van 10.00 tot ca. 16.00 uur open.
De kerk is met ingaan van de wintertijd alleen op zaterdag en zondag van 10.00 tot ca. 16.00 uur open


De kerk is toegewijd aan de Heilige Agatha van Sicilië, Heilige martelares van de Rooms Katholieke kerk.
Geboren; 225 in Catania op het eiland Sicilië.
Gestorven; 5 februari 251 in Catania.
Heiligverklaring; in 252 door Paus Cornelius
Schrijn; Kathedraal van Catania
Naamdag; 5 februari