Op 8 juli 2022 is overleden Bennie Venderbosch. Bennie was een betrokken parochiaan. De kerk speelde een grote rol in zijn leven. Elke dag ging hij naar de kerk in Zieuwent om even binnen te lopen.

Hij was drager van de Pauselijke onderscheiding “Pro Ecclesia et Pontifice”. Deze onderscheiding heeft Bennie op 8 maart 2020 ontvangen en werd door de H. Werenfriduskerk voor hem aangevraagd vanwege de vele werkzaamheden die hij voor de kerk heeft gedaan als vrijwilliger.

Bennie was van jongs af aan misdienaar en later acoliet. Hij was betrokken bij de tentoonstellingen van 40 en 50 jaar bevrijding van Zieuwent. Zijn aandeel lag in het schrijven van teksten bij de thema’s van de tentoonstellingen, het ontwerpen van het logo voor publiciteit en uitnodigingen. Bennie was de organisator van de tentoonstelling 100 jaar Werenfriduskerk.

In 1992 heeft Bennie geholpen met de restauratiewerkzaamheden van de kerk zoals het Maria-altaar. Hij heeft dakpan-leien gemaakt met tekening van de kerk. De verkoop hiervan kwam ten goede aan de restauratie. Bennie was een weldoener van de kerk, vele werkzaamheden, zoals muurschilderingen konden worden hersteld dankzij zijn schenking.

Sinds 1995 verzorgde hij rondleidingen in de kerk voor belangstellenden. Niet alleen vertelde hij over het imposante kerkgebouw maar ook over de rijke geschiedenis van Zieuwent, de boerenfamilies en middenstand. Bennie genoot zichtbaar van de bewondering van de bezoekers voor de Werenfriduskerk.

Educatief was hij bezig met bezielende verhalen bij speurtochten door de kerk voor leerlingen van de basisschool en was hij jurylid bij het kiezen van een poster voor het project “kom in de kerk”.

Bennie had als hobby kalligrafie. Voor de kerk heeft hij vele werken gekalligrafeerd. Zoals tekstboekjes, oorkondes voor jubilerende bruidsparen, dopelingen, bestuurders en pastores.

Hij was tevens ontwerper en schrijver van kerstkaarten voor vrijwilligers van de kerk.

 

Bennie heeft een boek samengesteld ter gelegenheid van het priester jubileum van de toenmalige pastoor. Het uitgebreide boekwerk gaat over de geschiedenis van de kerk uitgeschreven in kalligrafie en geïllustreerd met handgetekende bouwkundige details. Dit boek is te bezichtigen achter in de kerk in een vitrinekast, en is online te zien.

 

‘Als je de weg naar de hemel zoekt dan is die hier in dit huis’ vertelde hij eens tijdens een interview toen hij nog woonde aan de Kleuterstraat in Zieuwent. Op elke traptrede stond een religieus beeld. Hij heeft nu zelf zijn weg gevonden naar de hemel.

We kijken in dankbaarheid terug op deze fijne jaren van samenwerking. We zullen hem missen.

 

Geloofsgemeenschap Zieuwent

Logo van de "DE KERKKLOK" van de hand van Bennie Venderbosch