Logo Parochie

 

R.-K. Parochie
HH. Paulus en Ludger

H. Werenfridus | Zieuwent

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

 

 


Een impressie van de nationale orgeldag op 10 september 2022. Vier organisten hebben gespeeld op het Eggert orgel.

 

Zelf eens op een kerkorgel spelen?

Dat kan tijdens de Nationale Orgeldag (zaterdag 10 september) op het Eggert-orgel in de H. Werenfridus in Zieuwent.

In Zieuwent is dit van 10.00u tot 12.00u. en van 13.00u. tot 14.00u.
U kunt u opgeven via onderstaand aanmeldformulier.
Vul het aanmeldformulier volledig in en stuur dit uiterlijk maandag 5 september naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Afhankelijk van de aanmeldingen wordt u ingedeeld.  
De organisatie zal u in de eerste week van september per mail laten weten, welk tijdstip er voor u gereserveerd is.

aanmeldformulier nationale orgeldag 2022

Zondag 14 augustus 2022... wàt een stralende zomermorgen...

Vanuit alle windstreken zijn we neergestreken bij het KoffieSköpke aan de Oude Maat, nèt buiten Zieuwent. In de theetuin van Jos en Annie ten Have staan de stoelen in een halve maanvorm al gereed om ons gasten op deze zonnige ochtend te ontvangen.

Ds. H. Hinkamp en B. HummelinkOm 10 uur begint hier een openluchtdienst in de streektaal met als thema ‘Samen verdan!’

Ds. Hans Hinkamp (PKN) en mevr. Betsy Hummelink (RK) zijn onze voorgangers. De plannen lagen er al veel langer, maar het Covid-virus gooide roet in het eten. Maar nu we weer in grotere groepen bijeen kunnen en mogen komen, krijgt dit mooie initiatief toch een podium.

Na het welkom door Betsy Hummelink zingen we samen “Dit is ne morgen as ooit den aersten, fluitende geetlings meldt zich in koor”... in de streektaal, jawel! Ook voor een niet-Achterhoeker goed te begrijpen, al laat de uitspraak nog steeds te wensen over. De ‘Tukker’ naast mij, begrijpt precies wat ik bedoel.

Als ds. Hans Hinkamp vraagt om het stil te maken in ons hart, spreekt de natuur ook een woordje mee. Juist op dat moment laat de kraaiende haan luidkeels van zich horen. Hiermee is de toon van deze bijeenkomst wel duidelijk gezet. Er heerst vanochtend een meer dan gastvrije, blije sfeer en in deze prachtige omgeving zijn we allemaal samen ‘thuis’.

Ook het gedicht, geschreven door Jantje Hendriken, past precies bij de stemming deze ochtend: “Bli’j waen, mens te waezen, tussen and’re mensen in”.

De ‘verhalende liedjes veur jong en heel old’ vertolkt door ‘Goed Volk', zijn als een rode draad door de viering heen geweven. Ze zingen over de alledaagse dingen, bekijken de wereld met een open, soms nostalgische blik. Ook door de ogen van het haantje (toevallig?) op de Zelhemse kerktoren... Maar, net als bij het gedicht ‘Eén noaoberschap’ van Netty Hengeveld, voel ik me hierdoor verwant met al de mensen – goed volk -, vanochtend om mij heen. Ik wil wel ‘samen verdan’ en ben daarin niet de enige. Dat blijkt overduidelijk als we bij de koffie/thee nog even napraten. “Dit is zeker voor herhaling vatbaar”, hoor ik, terwijl ik koffie haal voor mijn buurvrouw (‘n dikke 90 jaren jong). En ook: “Wat was dàt mooi”. En dit: “Ik word hier helemaal blij van.” Of “Van verschillende kerken en tòch sàmen zingen.”

Bij het bedankje van beide voorgangers aan Annie en Jos, die ons allemaal zò gastvrij hebben ontvangen, hoort een prachtig boeket. En samen met het applaus dat daarna klinkt, zorgt dit stiekempjes voor een ontroerde traan bij Annie.
Tot slot geeft ds. Hans Hinkamp ons nog een passende en welgemeende raad mee:“Gao samen verdan en gao met God”.

Alles zat mee deze morgen, zo lijkt het. Een goede voorbereiding, echte samenwerking en veel helpende handen zowel vanuit de Lichtenvoordse PKN-werkgroep van de Johanneskerk, als uit de Zieuwentse pastoraatgroep van de H. Werenfridus geloofsgemeenschap. Zelfs de langstelige collectebuidels uit de H. Werenfriduskerk hebben goede dienst kunnen doen. (Maar dan moet je wel àlle rijen langs gaan, heren collectanten...)

Een beschrijving van de hele viering geven, dat is veel te lang.
De foto’s spreken boekdelen en om alles nog eens rustig te bekijken en beluisteren is
er ook nog deze link: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1061/events/recording/166046400001061

 

Zondag 14 augustus om 10.00 uur organiseert de Johanneskerk Lichtenvoorde in samenwerking met de RK geloofsgemeenschap van Zieuwent een openluchtdienst in de streektaal. De kerkdienst zal plaatsvinden bij theetuin Kofiesköpke Olde Moat in Zieuwent. Een mooi samenwerkingsverband waarbij beide kerken de handen ineen slaan. Thema van deze openluchtdienst is dan ook ‘Samen verdan!’ (samen verder). 

‘t Koffiesköpke van de familie Ten Have beschikt over alle benodigde voorzieningen en een passende, landelijke setting voor het houden van de openluchtdienst. Het terrein is gelegen aan de Oude Maat nummer 2 in Zieuwent. De dienst wordt opgeluisterd door Goed Volk, een streektaalband die deze zondag zijn debuut maakt bij een kerkdienst. Het repertoire bestaat uit luisterliedjes en verhalen in de streektaal. “Veel gevoelens zijn universeel herkenbaar en daarom prima in een kerkelijke viering in te passen. Het wordt een mooie samenwerking waar iedereen nu al naar uitkijkt.”

Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of thee na te praten.

Op 8 juli 2022 is overleden Bennie Venderbosch. Bennie was een betrokken parochiaan. De kerk speelde een grote rol in zijn leven. Elke dag ging hij naar de kerk in Zieuwent om even binnen te lopen.

Hij was drager van de Pauselijke onderscheiding “Pro Ecclesia et Pontifice”. Deze onderscheiding heeft Bennie op 8 maart 2020 ontvangen en werd door de H. Werenfriduskerk voor hem aangevraagd vanwege de vele werkzaamheden die hij voor de kerk heeft gedaan als vrijwilliger.

Bennie was van jongs af aan misdienaar en later acoliet. Hij was betrokken bij de tentoonstellingen van 40 en 50 jaar bevrijding van Zieuwent. Zijn aandeel lag in het schrijven van teksten bij de thema’s van de tentoonstellingen, het ontwerpen van het logo voor publiciteit en uitnodigingen. Bennie was de organisator van de tentoonstelling 100 jaar Werenfriduskerk.

In 1992 heeft Bennie geholpen met de restauratiewerkzaamheden van de kerk zoals het Maria-altaar. Hij heeft dakpan-leien gemaakt met tekening van de kerk. De verkoop hiervan kwam ten goede aan de restauratie. Bennie was een weldoener van de kerk, vele werkzaamheden, zoals muurschilderingen konden worden hersteld dankzij zijn schenking.

Sinds 1995 verzorgde hij rondleidingen in de kerk voor belangstellenden. Niet alleen vertelde hij over het imposante kerkgebouw maar ook over de rijke geschiedenis van Zieuwent, de boerenfamilies en middenstand. Bennie genoot zichtbaar van de bewondering van de bezoekers voor de Werenfriduskerk.

Educatief was hij bezig met bezielende verhalen bij speurtochten door de kerk voor leerlingen van de basisschool en was hij jurylid bij het kiezen van een poster voor het project “kom in de kerk”.

Bennie had als hobby kalligrafie. Voor de kerk heeft hij vele werken gekalligrafeerd. Zoals tekstboekjes, oorkondes voor jubilerende bruidsparen, dopelingen, bestuurders en pastores.

Hij was tevens ontwerper en schrijver van kerstkaarten voor vrijwilligers van de kerk.

 

Bennie heeft een boek samengesteld ter gelegenheid van het priester jubileum van de toenmalige pastoor. Het uitgebreide boekwerk gaat over de geschiedenis van de kerk uitgeschreven in kalligrafie en geïllustreerd met handgetekende bouwkundige details. Dit boek is te bezichtigen achter in de kerk in een vitrinekast, en is online te zien.

 

‘Als je de weg naar de hemel zoekt dan is die hier in dit huis’ vertelde hij eens tijdens een interview toen hij nog woonde aan de Kleuterstraat in Zieuwent. Op elke traptrede stond een religieus beeld. Hij heeft nu zelf zijn weg gevonden naar de hemel.

We kijken in dankbaarheid terug op deze fijne jaren van samenwerking. We zullen hem missen.

 

Geloofsgemeenschap Zieuwent

Logo van de "DE KERKKLOK" van de hand van Bennie Venderbosch

Pastorale noodwacht
Parochie HH. Paulus en Ludger
06-190 17 292

Agenda

08 nov 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
De dwaasheid van het geloof
 
13 dec 2022
19:30
Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum
The Messiah van Händel zingt Kerstmis tegemoet