Zondag 14 augustus 2022... wàt een stralende zomermorgen...

Vanuit alle windstreken zijn we neergestreken bij het KoffieSköpke aan de Oude Maat, nèt buiten Zieuwent. In de theetuin van Jos en Annie ten Have staan de stoelen in een halve maanvorm al gereed om ons gasten op deze zonnige ochtend te ontvangen.

Ds. H. Hinkamp en B. HummelinkOm 10 uur begint hier een openluchtdienst in de streektaal met als thema ‘Samen verdan!’

Ds. Hans Hinkamp (PKN) en mevr. Betsy Hummelink (RK) zijn onze voorgangers. De plannen lagen er al veel langer, maar het Covid-virus gooide roet in het eten. Maar nu we weer in grotere groepen bijeen kunnen en mogen komen, krijgt dit mooie initiatief toch een podium.

Na het welkom door Betsy Hummelink zingen we samen “Dit is ne morgen as ooit den aersten, fluitende geetlings meldt zich in koor”... in de streektaal, jawel! Ook voor een niet-Achterhoeker goed te begrijpen, al laat de uitspraak nog steeds te wensen over. De ‘Tukker’ naast mij, begrijpt precies wat ik bedoel.

Als ds. Hans Hinkamp vraagt om het stil te maken in ons hart, spreekt de natuur ook een woordje mee. Juist op dat moment laat de kraaiende haan luidkeels van zich horen. Hiermee is de toon van deze bijeenkomst wel duidelijk gezet. Er heerst vanochtend een meer dan gastvrije, blije sfeer en in deze prachtige omgeving zijn we allemaal samen ‘thuis’.

Ook het gedicht, geschreven door Jantje Hendriken, past precies bij de stemming deze ochtend: “Bli’j waen, mens te waezen, tussen and’re mensen in”.

De ‘verhalende liedjes veur jong en heel old’ vertolkt door ‘Goed Volk', zijn als een rode draad door de viering heen geweven. Ze zingen over de alledaagse dingen, bekijken de wereld met een open, soms nostalgische blik. Ook door de ogen van het haantje (toevallig?) op de Zelhemse kerktoren... Maar, net als bij het gedicht ‘Eén noaoberschap’ van Netty Hengeveld, voel ik me hierdoor verwant met al de mensen – goed volk -, vanochtend om mij heen. Ik wil wel ‘samen verdan’ en ben daarin niet de enige. Dat blijkt overduidelijk als we bij de koffie/thee nog even napraten. “Dit is zeker voor herhaling vatbaar”, hoor ik, terwijl ik koffie haal voor mijn buurvrouw (‘n dikke 90 jaren jong). En ook: “Wat was dàt mooi”. En dit: “Ik word hier helemaal blij van.” Of “Van verschillende kerken en tòch sàmen zingen.”

Bij het bedankje van beide voorgangers aan Annie en Jos, die ons allemaal zò gastvrij hebben ontvangen, hoort een prachtig boeket. En samen met het applaus dat daarna klinkt, zorgt dit stiekempjes voor een ontroerde traan bij Annie.
Tot slot geeft ds. Hans Hinkamp ons nog een passende en welgemeende raad mee:“Gao samen verdan en gao met God”.

Alles zat mee deze morgen, zo lijkt het. Een goede voorbereiding, echte samenwerking en veel helpende handen zowel vanuit de Lichtenvoordse PKN-werkgroep van de Johanneskerk, als uit de Zieuwentse pastoraatgroep van de H. Werenfridus geloofsgemeenschap. Zelfs de langstelige collectebuidels uit de H. Werenfriduskerk hebben goede dienst kunnen doen. (Maar dan moet je wel àlle rijen langs gaan, heren collectanten...)

Een beschrijving van de hele viering geven, dat is veel te lang.
De foto’s spreken boekdelen en om alles nog eens rustig te bekijken en beluisteren is
er ook nog deze link: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1061/events/recording/166046400001061