Expositie bij 125-jarig bestaan van het Werenfriduskerkgebouw.

Mijn naam is Ceciel Hummelink en ik ben getrouwd met Willie van Winterink Frans.

We gaan ´even’ terug in de tijd…

In 2024 zal de kerk 125 bestaan en dat wilde de beheercommissie gaan vieren. Met het hele dorp! “Feest voor het hèle dorp, ook al heb je niks met het geloof”. Dàt zou een zin worden die mij aansprak en nòg aanspreekt, “ieder op zijn manier”.
Ze spraken mij aan: “Of ik niet in de commissie 125-jarig bestaan wilde deelnemen en of ik nog ideeën had?”
Nou een idee had ik wel, maar in de commissie? Dat vond ik wel een dingetje! “Ik loop nou niet bepaald de kerk plat”, zei ik. “Dat is nu ook net de bedoeling!” zei men, “we willen voor iedereen een feest, ook al denk je anders over het geloof.”

Dus daar zat ik de eerste vergadering dan. “En heb je nog een idee?” vroeg men.
Mijn antwoord daarop was : ”Ja!….ik wil heel graag een expositie van kunstwerken houden in de kerk. Kunstwerken, om de mensen van tòen, die de kerk met eigen handen gemaakt hebben te eren, door de mensen van nù een kunstwerk te laten maken over de kerk.
Van welk materiaal dan ook: het mag van steen of hout of een schilderij zijn. Abstract of modern zijn. Als het maar een nieuw werk is van 2024 over de Werenfriduskerk!”
En men zag dat idee wel zitten. “Zet het maar in gang” zei men.

Dus ik mocht aan de slag. Eerst maar eens een tekst opstellen om uitleg te geven. En om op te hangen, om de creatieveling net zo enthousiast te krijgen als ik.
En ik wilde een gemêleerd gezelschap, niet alleen volwassenen, maar ook kinderen.
Dat bleek niet echt eenvoudig. Tot ik van iemand een goede tip kreeg om deze groep mensen te bereiken. Plus: mensen worden graag persoonlijk gevraagd.
Veel kunstenaars heb ik bezocht en persoonlijk aangesproken. En ze moesten ook de tijd krijgen om inspiratie op te doen in de kerk. Het was goed fijn dat we ze op tijd benaderd hadden, zodat er geen druk op lag.

En nu is het volgende maand al zover.

Met behulp van mond-op-mond reclame bij kunstenaars onderling is het gelukt!
Het gezelschap dat aan de slag is geweest, bestaat uit een aantal professionele en amateur kunstenaars: schilders, beeldhouwers, steenbewerkers, en kinderen, met en zonder rugzakje. We zijn tot nu toe ongeveer met 26 personen.
En wat ik er tot nu toe van gezien heb, zitten er prachtige werken tussen.

Met hulp van de commissieleden en van een plaatselijke ondernemer, hebben we voor de expositie nu iets in gedachten, dat best uniek in zijn soort is.

En dan nog iets, ook best uniek:

Er is er een prijs aan verbonden! Het mooiste werk mag tot in de eeuwigheid in de kerk blijven staan of hangen. De bezoeker bepaalt door middel van een stem uit te brengen, welk werk en van wie dat zal zijn.
De opening van de expositie is in de pauze van de korenavond (26 oktober a.s.) en de werken zullen een maand lang te zien zijn.

Ik ben de kunstenaars erg dankbaar dat ze hier aan mee gewerkt hebben: zonder kosten-vergoeding en op eigen risico. Zonder hen was dit allemaal zeker niet gelukt.
En ik? Ik heb er zin in.

Ceciel.