Agenda

Woensdag, 20 Maart 2024, 19:30 Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum

Judas, theatervoorstelling – monoloog

Judas, verrader? Zo wordt hij vaak afgeschilderd. Hij werd zwartgemaakt en zijn naam gebruikt als een icoon van verraad.
Deze voorstelling schuurt aan tegen die vastgeroeste beelden die we hebben. Durf jij de vragen die opkomen te laten resoneren in jezelf?
Gaan we zien dat de antwoorden uiteindelijk niet zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken?
En wát als Judas de geschiedenis kon keren, zou je dat dan willen? Judas laat je nadenken over wat er is gebeurd.
Een zeer indrukwekkende monoloog van Judas, die je niet zomaar loslaat. Geschreven door Lot Vekemans en gespeeld door Jeske Alblas.
De commissie Ontmoeting & Inspiratie nodigt u uit deze voorstelling te komen zien op woensdag 20 maart om 19.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum; vanaf 19.15 uur staat de koffie/thee klaar. Entree € 5!
Jeske Alblas, die deze voorstelling gratis speelt, wil hiermee een bijdrage leveren aan het werk van Amnesty International. Dat is de reden, dat wij € 5 entree heffen voor deze voorstelling. De opbrengst van deze voorstelling gaat in zijn geheel naar Amnesty International. Amnesty International is een vereniging die de naleving van de mensenrechten beoogt zoals die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere internationale mensenrechtendocumenten.
Jeske wil zich laten kennen met deze twee gedichten van haar hand, beide in maart 2023 geschreven:
Judas

Vrij spel voor jou
Je komt binnen
Het vragen staat je vrij
Ik speel je, maar het is geen spel
Vragen echoën
Lang hangen woorden
rond in mij
en vinden geen rust.
Een antwoord heb ik niet

Een verlangen wel,
om stil en open jou binnen te laten.

 

Judas,
je zit me dicht op mijn huid,
kruipt waar bloed een weg vindt,
drupt rood op m'n pas gewassen blouse.
Schoon was mijn lei
allang niet meer,
de spiegel beslagen
kijk ik naar wie ik dacht te zijn.
Hoe lang is het geleden
dat alles klopte?
Kan ik nog opnieuw beginnen
aan ...
terug naar voor mijn tijd
voor oorsprong
dan moet ik los
van verre voorvaderen
los van God bestaan.

Lot Vekemans (1965) schrijft toneelteksten, romans en scenario’s en werkt op aanvraag als scriptcoach voor professionele theater- en filmmakers. Als toneelschrijver is ze een internationale ster. Haar werk is in tweeëntwintig talen vertaald en in meer dan vijfendertig landen opgevoerd. Ze is daarmee de meest opgevoerde Nederlandse toneelschrijver in het buitenland.
Haar werk is meerdere malen bekroond. Zo ontving ze de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif, de Van der Viesprijs voor Truckstop en Zus Van en kreeg ze voor haar gehele vertaalde Duitse oeuvre de Ludwig Mülheims Theaterpreis. Haar debuutroman Een bruidsjurk uit Warschau werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en is in meerdere talen vertaald. (bron: https://www.lotvekemans.nl/)