In Christus’ dienst
Eind juli viert emeritus-pastoor Jacobs in Denekamp dat hij 60 jaar geleden tot priester werd gewijd. Bij hem heb ik stagegelopen als kandidaat-priester. Hij was toen pastoor in Losser. Twee jaar heb ik bij hem en zijn huisgenote Diny Veltmaat gewoond en intensief kennis kunnen maken met het parochiepastoraat en het pastorieleven. Na het overlijden van Diny is pastoor Jacobs, nu bijna 87, gaan wonen bij de zusters Franciscanessen in Denekamp. We hebben altijd contact met elkaar gehouden. Veel heeft hij mij geleerd en ik heb me door hem altijd gedragen gevoeld. Doordat hij mij op weg hielp en droeg kon ik mijn bestemming bereiken en van harte “ja, hier ben ik” zeggen om tot priester gewijd te worden. Toen ik vier jaar geleden mijn 25-jarig priesterschap herdacht ontving ik van hem een heel klein omlijst geglazuurd tegeltje. Hij zei: “Dit tegeltje van Christoffel heb ik bij mijn wijding van mijn peettante gekregen. Het heeft altijd naast de spiegel gehangen. Nu geef ik het aan jou. Het heeft me er elke morgen aan herinnerd in wiens dienst ik sta en dat ik Christus mag dragen”. 

Bescherming voor onderweg
In de meeste geloofsgemeenschappen wordt in deze tijd gebeden voor een behouden aankomst en een veilige thuiskomst voor mensen die op vakantie gaan of zijn. We weten dat dat geen overbodig gebed is. Elk jaar weer vallen er slachtoffers bij verkeersongelukken en sportieve vakantieactiviteiten, zoals zwemmen, bergbeklimmen en noem maar op.

Katholieken hebben vanouds de heilige Christoffel als hun patroonheilige voor onderweg. Een patroonheilige is een heilige die als beschermheilige voor een kerkgebouw, een parochie, een stad, een beroepsgroep of vereniging of ook individueel wordt vereerd. Voor vakantiegangers en mensen die op reis zijn, is dit dus de heilige Christoffel. Een patroonheilige kunnen we vragen om voor ons te bidden dat God ons bescherming biedt. 

Hoe is Christoffel, die volgens de overlevering eerst Reprobus heette, de patroonheilige voor de reizigers en vakantiegangers geworden? 

Veerman van Christus
Hij leefde vermoedelijk in de derde eeuw. Een legende over Reprobus, die groot van gestalte was, verhaalt hoe hij op een dag wegtrok uit zijn vaderland Kanaän. Hij wilde in dienst gaan bij de machtigste persoon op aarde. Zo hoopte hij ook carrière te kunnen maken. Aanvankelijk dacht hij dat de koning wel die machtigste man moest zijn en ging dan ook bij hem in dienst. Na een poosje ontdekte hij echter dat die koning bang was voor iemand anders, de duivel. Dan moest de duivel wel machtiger zijn dan de koning. Dus ging Reprobus bij de duivel in dienst. Maar een tijdje later ontdekte hij dat de duivel op zijn beurt weer bang was voor iemand anders, een zekere Jezus Christus, van wie werd gezegd dat hij aan een kruis was gestorven, maar uit de dood is opgestaan. Ja, dan moest Jezus toch weer machtiger zijn dan de duivel. Maar hoe kon hij nu bij deze Jezus in dienst komen?

Een kluizenaar gaf hem goede raad: “Daarginds is een diepe en woeste rivier. De meeste mensen kunnen die niet doorwaden, wanneer ze naar de andere kant willen gaan. Maar jij bent zo groot en sterk, jij kunt mensen op je schouders nemen en zo helpen om veilig aan de andere kant van de rivier te komen. Op die manier ben je bij Jezus in dienst.” Reprobus volgde dat advies op.

Toen hij dat enige tijd gedaan had, werd er ‘s nachts aan zijn deur geklopt. Tot zijn grote verbazing stond voor zijn huis een klein jongetje, dat hem verzocht om Hem naar de andere oever van de rivier te dragen. Dat leek Reprobus een makkie. Maar viel dat even vies tegen. Naarmate hij verder waadde door het woelige water leek dat jongetje steeds zwaarder te worden. Op een gegeven moment voelde het voor Reprobus of hij de hele wereld op zijn schouders torste. Met moeite bereikte hij de andere kant van de rivier, zette het ventje met een zucht van verlichting op de grond en keek hem vol verwondering aan. Toen maakte het kind zich bekend: “Christoffel, je hebt Mij, Christus Zelf gedragen.”

Dragen en gedragen worden
De legende bevat de diepe boodschap voor allen die leerling van Jezus willen zijn en in zijn dienst willen treden. “Al wat je gedaan hebt voor een van dezer geringsten van mijn broeders, heb je voor Mij gedaan” (Mat. 25,40). Jezus identificeert zich met medemensen in nood. Door om te kijken in liefdevolle zorg naar onze medemens, vooral de mens die in nood verkeert, zijn we bij Jezus in dienst.

Dat het jongetje op de schouders van Christoffel zwaar weegt, wil zeggen dat het ons veel kost om bij Jezus in dienst te zijn. Dat heeft Christoffel zelf ook ondervonden, want hij werd vervolgd omwille van zijn geloof en zou als martelaar zijn leven geven. “Wie zijn leven verliest omwille van Mij, zal het vinden” (Mat. 16,25).

Het leven van de heilige Christoffel is met legenden omgeven en of hij echt heeft bestaan wordt de sommigen in twijfel getrokken. Maar veel belangrijker is de boodschap. Die raakt mij door de nederigheid en het geduld waarmee deze man met zijn rijzige gestalte diende. Hij was op zoek naar de machtigste man op aarde en diende Jezus nog voordat hij dat wist. Zo mogen we allen Christusdragers zijn en Hem dienen in degenen die een beroep op ons doen. Dragen en gedragen worden.

 

In de kerk van Beltrum staat het beeld van de heilige Christoffel. Achterin, als een welkome groet en een herinnering aan onze weg om Christusdragers te zijn. 

En een beetje extra bescherming voor onze reis, in de vakantie en in het nieuwe seizoen, is in deze woelige tijden mooi meegenomen!

 

Pastoor H.A.M. de Jong

Er zijn gezegende Christoffelhangertjes, bijvoorbeeld voor in de auto, gratis verkrijgbaar, via het parochiesecretariaat.