Willie van Ooijen is geboren en getogen in Lichtenvoorde. Zijn opa en vader komen uit Den Haag. In verband met het bouwen van kerktorens in Zieuwent en Lichtenvoorde zijn ze in de achterhoek gekomen. Tijdens zijn arbeidsloopbaan had Willie een tuincentrum, hoveniersbedrijf en boomkwekerij aan de Europalaan, welke inmiddels is overgenomen door 2 van zijn 3 zonen.

Hij is 23 jaar geleden verhuisd naar zijn nieuwe woning op de grens Harreveld/Lichtenvoorde en kreeg meer tijd voor het sociale leven.

Willie was als kind al betrokken bij de kerk. Het geloof is altijd belangrijk geweest voor hem. Hij is jarenlang misdienaar (op de foto1956: het linker jongetje) en later acoliet geweest.

Dat hij 23 jaar geleden bij het herenkoor van Harreveld zou gaan was eigenlijk helemaal niet zijn bedoeling. Dit ging als volgt: hij ging met zijn vrouw naar de Kerstklokkenzondag in Lichtenvoorde. Daar liep hij langs de Johanneskerk waar op dat moment het Lichtenvoords mannenkoor zong. Hij ging de kerk binnen en heeft daar zeker wel een uur zitten luisteren. Dat had Anton Krabbenborg gezien en die heeft hem gevraagd om van dit koor lid te worden. Willie had echter geen zin om in een pak met stropdas te moeten lopen en zingen. Daarnaast gaf Willie de voorkeur aan het zingen van kerkliederen. Enkele dagen later werd hij al benaderd door Jan Krabbenborg (lid van het Harrevelds herenkoor) met de vraag of hij bij dit koor wilde. Willie had zijn twijfels: hij was lid van de kerk in Lichtenvoorde en ook kon hij geen noten lezen. Hij werd uitgenodigd voor een repetitieavond en heeft deze bezocht. Dat hij geen noten kon lezen was geen probleem. Jan ten Have (van de Draijer) heeft hem in 1 avond de beginselen van het noten lezen bijgebracht. Willie is gebleven en ... inmiddels 23 jaar lid van het heren- en gemengd koor, waarvan 20 jaar als voorzitter. In de zomer hebben ze repetitie in de kerk en in de winter in het dorpshuis. Jarenlang werd er na de repetitie gekaart (kruisjassen) maar door de terugloop van het ledenaantal kunnen ze helaas geen kaartgroep meer vormen.

Deze terugloop is ook de reden dat er een samenwerking is met de koren van Zieuwent en Mariënvelde (HAZIMA koor). Met name bij begrafenissen.

Op het jaarlijkse parochiefeest zorgt o.a. Willie voor een vrolijke noot d.m.v. het vertellen van anekdotes en verhalen.

 

Dit te bedenken dat hij dit 30 jaar geleden niet gedurfd zou hebben. Hij heeft er destijds een Lichtenvoordse kermisavond voor laten schieten om zich aan te melden voor een cursus “spreken in het openbaar”. Nog steeds heeft hij elke maand een oefenavond.

Binnenkort gaat een groot deel van het koor op reis naar Roemenië. Dit naar aanleiding van een kerkorgel dat in Harreveld niet meer gebruikt werd. Het orgel is door tussenkomst van Caritas geschonken aan een kerk in Roemenië. Een uitgebreid verslag van deze reis volgt in een volgende uitgave.

 

Willie werd ongeveer 10 jaar geleden door Jan Penterman gevraagd om advies te geven voor het onderhoud van de parochietuin en het kerkhof. Hij is toen komen kijken en nooit meer weggegaan. In principe komen ze 1x per maand met een groep van 10-15 mensen samen om de parochietuin en het kerkhof te onderhouden. Rond de feestdagen komen ze een keer extra. Het is een gezellige groep die na de werkzaamheden nog even “napraat” in het parochiecentrum.

 

Wij danken Willie voor zijn inzet voor de kerk en hopen dat hij het nog heel lang met veel plezier mag blijven doen